Uitnodiging seminar ‘25 jaar CPT: Ouderen en vrijheidsbeneming’

Op dinsdag 27 januari 2015 organiseert het College voor de Rechten van de Mens in samenwerking met de Inspectie Veiligheid en Justitie het seminar ‘25 jaar CPT: Ouderen en vrijheidsbeneming’. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van het Comité ter Voorkoming van Foltering (CPT) van de Raad van Europa. Het CPT houdt al 25 jaar toezicht op situaties van vrijheidsbeneming in Europa.

Vrijheidsbeneming ouderen

De samenleving vergrijst. Meer en meer ouderen hebben zorg nodig. In uiterste gevallen is het mogelijk om ouderen in hun vrijheid te beperken, omdat zij een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. De zorgsector heeft hier ervaring mee. Maar is de zorgsector zich ervan bewust dat mensenrechtennormen direct een rol spelen bij vrijheidsbeneming?

Vergrijzing gevangeniswezen

Ook in het gevangeniswezen treedt vergrijzing op. De gevangenispopulatie wordt ouder: waren in 1994 nog maar 360 gedetineerden 50 jaar of ouder (4,1% van alle gedetineerden), in 2014 is dat aantal opgelopen tot 1190 (10,7%). Langere straffen, meer levenslanggestraften en algemene vergrijzing spelen een rol. Wat betekent dit voor de praktijk van de instellingen waarin zij zich bevinden? Welke waarborgen zijn van toepassing?

Seminar

Tijdens het seminar zal aandacht zijn voor situaties van vrijheidsbeneming van ouderen in detentie en in de zorg. Het seminar biedt een platform voor professionals uit beide sectoren en voor toezichthouders om ervaringen en best practices uit te wisselen.

Voor meer informatie of om u aan te melden kunt u zich wenden tot Angela Ajodhia: 030-8883888 of a.ajodhia@mensenrechten.nl.