Vernieuwde afspraken voor samenwerking rijksinspecties, gemeenten en Wmo-toezichthouders in het sociaal domein

De rijksinspecties, gemeenten en toezichthouders Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in het sociaal domein hebben nieuwe afspraken gemaakt om elkaar beter te vinden en te voorzien van informatie. Hiervoor is het afsprakenkader vernieuwd en zijn twee draaiboeken gerealiseerd. Daarnaast wordt het Inspectieloket Jeugd per 1 juni uitgebreid tot Inspectieloket Sociaal Domein en Jeugd.

Samenwerking om toezichtlast tot verantwoord minimum te beperken

Het is belangrijk dat alle partijen die hulp, zorg en ondersteuning geven in het sociale domein informatie met elkaar uitwisselen, afstemmen en elkaars expertise benutten. Gemeenten en rijk hebben een toezichthoudende taak in het sociale domein. De uitvoering van het toezicht is in handen van de toezichthouder Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de rijksinspecties. Goede samenwerking tussen beide voorkomt dat hun toezicht of de handhaving in het sociaal domein onbedoeld en onnodig overlapt of ten onrechte achterwege blijft. Ook wordt de toezichtlast voor de aanbieders van hulp, zorg en ondersteuning op deze manier tot een verantwoord minimum beperkt.

Afsprakenkader en draaiboeken

De betrokken rijksinspecties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een nieuw afsprakenkader en draaiboeken gerealiseerd:

  • Afsprakenkader
    Hierin staan uitgangspunten en afspraken die de Colleges van burgemeester en wethouders en het rijkstoezicht maken voor de samenwerking en afstemming van het Wmo-toezicht en het toezicht van de rijksinspecties. Het vervangt het afsprakenkader voor gemeenten en rijksinspecties over landelijk toezicht uit 2014.
  • Draaiboek nalevingstoezicht op de wettelijke kwaliteitseisen
    Dit regelt de operationele samenwerking en praktische werkafspraken tussen rijksinspecties en de Wmo-toezichthouder bij het toezicht op de naleving van de wettelijke kwaliteitseisen die worden gesteld aan de aanbieders van hulp, zorg en steun op grond van de Jeugdwet (deel 2a) en de Wet langdurige zorg en/of de Zorgverzekeringswet (deel 2b).
  • Draaiboek stelseltoezicht in het sociaal domein
    Dit regelt de operationele samenwerking en praktische werkafspraken tussen rijksinspecties die het Toezicht Sociaal Domein/Samenwerkend Toezicht Jeugd vormen en Wmo-toezichthouder bij het stelseltoezicht in het sociale domein.

Het document ‘Afsprakenkader en draaiboeken’ is vastgesteld in de overlegstructuren van de VNG en de rijksinspecties. De colleges van B en W en de Wmo-toezichthouders konden via internetconsultatie hun reactie geven. Over 2 jaar wordt het document geëvalueerd.

Inspectieloket Sociaal Domein en Jeugd

Het Inspectieloket Jeugd was al het communicatiekanaal tussen gemeenten en rijksinspecties in het jeugddomein. Dit loket wordt per 1 juni uitgebreid tot Inspectieloket Sociaal Domein en Jeugd. Hiermee is het loket ook voor de Wmo-toezichthouders dé plek om in contact te komen met de rijksinspecties. Hier kunnen zij vragen stellen, signalen afgeven of andere informatie delen.

Bekijk het Inspectieloket Sociaal Domein en Jeugd op www.inspectieloketsociaaldomein.nl.