Leger des Heils Jeugdbescherming en Reclassering Rotterdam overwegend positief beoordeeld

De Inspectie Veiligheid en Justitie oordeelt overwegend positief over de uitvoering van de reclasseringstaak van het Leger des Heils Jeugdbescherming en Reclassering Rotterdam. De Inspectie is met name positief over de reclasseringsadviezen en de wijze waarop de organisatie omgaat met de rechtspositie van cliënten. De Inspectie is daarentegen kritisch over het taakspecialisme toezicht. Binnen dit taakspecialisme constateert de Inspectie een hoge werkdruk die zijn naslag heeft op de taakuitvoering: op een aantal onderwerpen voldoet deze niet aan de normen.

Kritieke punten

De Inspectie is daarentegen kritisch over het taakspecialisme toezicht. Binnen dit taakspecialisme constateert de Inspectie een hoge werkdruk die zijn naslag heeft op de taakuitvoering: op een aantal onderwerpen voldoet deze niet aan de normen.

Daarnaast is er sprake van ketenafhankelijkheden waardoor het Leger des Heils Rotterdam niet altijd in staat is kwaliteitsstandaarden te halen. Voor de samenwerking met het Openbaar Ministerie geldt als verbeterpunt het snel laten aansluiten van een rechtszitting op het advies van het Leger des Heils om een toezicht ten uitvoer te leggen. Ook is er sprake van een lange wachtrij voor begeleid wonen, waardoor cliënten niet snel geplaatst kunnen worden. Juist voor de doelgroep van het Leger des Heils (dak- en thuislozen) heeft dit hoge prioriteit binnen een reclasseringstoezicht.

Laatste doorlichting

De doorlichting van het Leger des Heils Rotterdam is de laatste van drie doorlichtingen van de reclasseringsorganisaties in de regio. De Inspectie zal bij deze organisaties in 2015 een tussentijds toezicht uitvoeren om te bezien in hoeverre de gedane aanbevelingen zijn opgepakt.

In het rapport‘Leger des Heils Reclassering Rotterdam’ vindt u een gedetailleerdere weergave van de bevindingen van de Inspectie.