FPA Utrecht werkt hard aan eigen verbeterplan

De Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) Utrecht werkt hard aan de uitvoering van haar verbeterplan dat ze heeft opgesteld naar aanleiding van de rapportages over het detentieverloop van Michael P. en eigen interne evaluaties hierover. Zo is het verlofbeleid beter geregeld en heeft de FPA  voldoende zicht op haar personeelsbezetting, oordelen de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Wel behoeft de relatie tussen de kliniek en de lokale veiligheidsdriehoek (burgemeester van Zeist, politie en Openbaar Ministerie) blijvend aandacht.

Dit verbeterplan is het vervolg op de interne FPA-evaluaties en de aanbevelingen uit de inspectierapportages over de ernstige recidive van Michael P. Hij bracht in september 2017 Anne Faber om het leven. Toen P. dit misdrijf pleegde, verbleef hij in de FPA Utrecht en had hij verlof.

Kwaliteitsslag

De inspecties oordelen dat de FPA met haar verbetermaatregelen op diverse terreinen een kwaliteitsslag heeft gemaakt. De veiligheidsrisico’s worden beter afgewogen. Het verlofbeleid is beter geregeld en het management let erop dat medewerkers zich er allemaal aan houden. De kliniek streeft ernaar vast personeel in te roosteren dat de patiënten en hun achtergrond kent. Indien dat niet kan, werkt de FPA met ‘vaste’ invallers.

De kwaliteitsslag is tevens zichtbaar in de behandeling en dossiervoering. Daarbij benadrukken de inspecties tegelijk de noodzaak om de forensische scherpte (alertheid op mogelijke risico’s) in de dossier- en besluitvorming steeds onder de aandacht van de medewerkers te houden en nieuwe medewerkers hier direct in mee te nemen.

Ook heeft de FPA Utrecht de lessen die zij heeft getrokken uit de recidive van P. gedeeld met andere forensische zorgaanbieders, zoals was verzocht.

Relatie met omgeving

De kliniek moet zich blijven inspannen voor een goede relatie met de omgeving: gemeente, omwonenden, politie en OM. De verhoudingen zijn nog niet optimaal.

De inspecties zullen FPA Utrecht blijven volgen via hun reguliere toezicht.

""
Beeld: Inspectie Justitie en Veiligheid