Brief vervolgonderzoek op incidentonderzoek FPC de Kijvelanden

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum  De Kijvelanden heeft stappen gezet in het verbeteren van de interne veiligheid van de kliniek. Zo heeft het FPC zijn toegangsbeleid en de werkwijze van de invoer van goederen aangescherpt. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) naar het effect van de verbetermaatregelen die de kliniek trof nadat in 2020 twee tbs-gestelden de kliniek wisten te ontvluchten. De Inspectie JenV ziet echter nog wel flinke verbeterpunten. Zo is er op de afdeling voor extreem vlucht- en beheersgevaarlijke tbs-gestelden (EVBG), mede door personeelsgebrek, niet voldoende aandacht voor teamontwikkeling en werken medewerkers niet op dezelfde wijze. Ook is er nog geen aangepast beleid om met gijzelingen om te gaan.