Steekincident FPC De Kijvelanden - Incidentonderzoek door de inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd

Op 3 februari 2017 vindt in Forensisch Psychiatrisch Centrum De Kijvelanden een tragisch incident plaats. Een tbs-gestelde, die vanaf 2009 in De Kijvelanden verbleef, valt een sociotherapeut aan en steekt hem met een schaar. De medewerker overlijdt twee dagen later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Het slachtoffer werkte nog maar kort in de kliniek: hij draaide op 3 februari zijn achtste dienst. Zijn overlijden is een grote schok. Niet alleen voor de nabestaanden, maar ook voor de medewerkers van de kliniek, de sector en de maatschappij.

De Kijvelanden meldt het incident bij de inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting. Vanwege de impact van deze tragische gebeurtenis op de direct betrokkenen, de maatschappij, de kliniek en andere forensisch psychiatrische centra in Nederland besluiten de inspecties een gezamenlijk onderzoek in te stellen. In dit rapport beschrijven de inspecties hun bevindingen.