Inspectiebericht over JJI De Hartelborgt (december 2013)

Besluit tussentijds toezicht

Op 26 augustus 2013 hebben de Inspectie Veiligheid en Justitie, de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een tussentijds toezicht uitgevoerd bij JJI De Hartelborgt. De Inspecties hebben geconstateerd dat ongeveer tweederde van de eerder gedane aanbevelingen goed is op gepakt. Op een aantal belangrijke punten is dit echter niet of marginaal het geval.

Jongeren worden bijvoorbeeld nog steeds ingesloten gedurende hun dagprogramma. Medewerkers blijken nog onvoldoende getraind in het de-escalerend en fysiek optreden bij agressie en geweld. Verder is de uitvoering van de controle van jongeren op het bezit van contra bande nog onvoldoende en blijkt de instelling nog geen risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) op het gebied van agressie en geweld te hebben.

De Inspecties verwachten eind december 2013 en eind februari 2014 een verbeterrapportage, waarin de instelling de voortgang van de ingezette verbeteringen aangeeft. Op basis daarvan besluiten de Inspecties of zij De Hartelborgt opnieuw zullen bezoeken voor een inspectie.