Geactualiseerd Toetsingskader Reclassering

Wanneer wet- en regelgeving verandert, actualiseert de Inspectie Veiligheid en Justitie haar toetsingskaders. In het toetsingskader voor de reclassering is daarom een aantal wijzigingen doorgevoerd. Een voorbeeld hiervan is de toevoeging van de Meldcode Huiselijk Geweld. Reclasseringsorganisaties moeten deze Meldcode invoeren.

Toezicht op sanctietoepassing

De Inspectie Veiligheid en Justitie houdt toezicht op onder andere de sanctietoepassing in Nederland. Zij doet dit onder meer door reclasseringsorganisaties met zekere regelmaat op hun functioneren te beoordelen. Bij doorlichtingen van locaties van deze reclasseringsorganisaties hanteert de Inspectie een toetsingskader. Het toetsingskader geeft aan welke aspecten van het functioneren van de reclassering de Inspectie in haar onderzoek betrekt en welke normen zij daarbij hanteert.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving vormen het vertrekpunt voor de uitoefening van het toezicht. De Inspectie toetst aan internationale regelgeving en nationale wet- en regelgeving. De wettelijke bepalingen zijn door de Inspectie vertaald naar toezichtcriteria, die de Inspectie als beoordelingsmaatstaf hanteert. Ook uitvoeringsbeleid, rapporten en wetenschappelijke literatuur gebruikt de Inspectie als beoordelingsmaatstaf.