Rapport 'Reclassering Nederland regio Rotterdam' gepubliceerd

De Inspectie Veiligheid en Justitie trof tijdens een doorlichting van Reclassering Nederland (RN) regio Rotterdam in april 2014 een organisatie aan, die zich centraal opstelt in de strafrechtketen en intensief samenwerkt met verschillende ketenpartners.

Voorbeelden hiervan zijn verschillende pilots en projectgroepen om de reclasseringsproducten en de ketensamenwerking in de regio te verbeteren. Het algemene beeld van RN regio Rotterdam is overwegend positief, zeker wat betreft de reclasseringsadviezen en de gedragsinterventies. De meeste verbeterpunten hebben betrekking op de uitvoering van de toezichten. Daarnaast behoeven de hoge instroom en de oplopende doorlooptijden van de werkstraffen extra aandacht.

RN regio Rotterdam is intern voortvarend aan de slag gegaan met de landelijke reorganisatie van Reclassering Nederland. De Inspectie heeft geconstateerd dat er binnen de organisatie verschillende werkwijzen ontstaan om de kwaliteit te kunnen borgen. De vrijblijvende collegiale toetsing – in combinatie met de bevinding dat de kwaliteit van de reclasseringsproducten nog niet overal op orde is – brengt kwetsbaarheden met zich mee, die de Inspectie met belangstelling zal blijven volgen.

De doorlichting van RN regio Rotterdam is de eerste van drie doorlichtingen van de reclasseringsorganisaties in de regio. Hierna zal de Inspectie in de regio Rotterdam doorlichtingen uitvoeren bij Bouman GGZ en het Leger des Heils.

In het rapport 'Reclassering Nederland regio Rotterdam' vindt u een gedetailleerdere weergave van de bevindingen van de inspectie.