Meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling

Niet alle organisaties die onder het ministerie van Veiligheid en Justitie vallen voldoen aan de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij de justitiële inrichtingen en Regionale Instellingen voor Beschermd Wonen (RIBW’s) beschikken meerdere organisaties nog niet over een meldcode. De reclasseringsorganisaties en Halt beschikken hier wel over. Een opvallende uitkomst is dat slechts twee van de meldcodes die de Inspectie Veiligheid en Justitie van bovengenoemde organisaties heeft ontvangen aan alle eisen uit het Besluit meldcode voldoen.

Gebruik meldcode aandachtspunt

De medewerkers van justitiële inrichtingen en RIBW’s die wel over een meldcode beschikken, zijn hier vaak niet mee bekend. Ook bij dit onderwerp is het beeld bij de reclasseringsorganisaties en Halt wel positief. Het gebruik van de meldcode ten slotte is bij alle organisaties een aandachtspunt.

Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Met de invoering van de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (juli 2013) zijn onder andere organisaties die onder het ministerie van Veiligheid en Justitie vallen, verplicht over een eigen meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling te beschikken. Daarnaast moeten deze organisaties de kennis en het gebruik hiervan binnen de eigen organisatie bevorderen. De meldcode is een vijf-stappenplan waarin staat wat een beroepskracht het beste kan doen bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling tot aan het moment dat hij moet beslissen over het doen van een melding.

In het rapport ‘Meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling’ vindt u een gedetailleerdere weergave van de bevindingen van de Inspectie Veiligheid en Justitie.