Verscherpt Toezicht bij Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

De inspecties Jeugdzorg en Veiligheid en Justitie hebben in januari 2015 Bureau Jeugdzorg (BJZ) Noord-Brabant onder Verscherpt Toezicht gesteld, omdat de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering niet op orde was. Tijdens het Verscherpt Toezicht volgden de inspecties nauwlettend de verbeteringen bij BJZ Noord-Brabant.

In december 2015 concludeerden de inspecties dat de uitvoering in voldoende mate was verbeterd en kon het Verscherpt Toezicht worden opgeheven. Op 2 maart verschijnt het rapport waarin de inspecties een beschrijving geven van het verloop van het Verscherpt Toezicht, de bevindingen van de inspecties en hun conclusies.

BJZ Noord-Brabant voor een jaar onder Verscherpt Toezicht

In januari 2015 werd BJZ Noord-Brabant voor een periode van een jaar onder Verscherpt Toezicht gesteld. Tijdens dit Verscherpt Toezicht diende BJZ Noord-Brabant de inspecties periodiek te informeren over de voortgang van de doelen en resultaten van haar verbeterplan. Ook voerden de inspecties vier tussentijdse toetsen uit naar de kwaliteit van de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en de jeugdreclassering in de praktijk. Drie praktijktoetsen waren onaangekondigd en de vierde praktijktoets bevatte onverwachte onderdelen. Daarnaast spraken de inspecties periodiek met de bestuurder van BJZ Noord-Brabant over de voortgang van de verbetermaatregelen.

Opheffing Verscherpt Toezicht op 15 december 2015

Eind 2015 concludeerden de inspecties dat de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en de jeugdreclassering in voldoende mate was verbeterd, hetgeen zichtbaar was in de praktijk en bovendien geborgd in de organisatie. Op grond van deze bevindingen besloten de inspecties op 15 december 2015 het Verscherpt Toezicht op te heffen. De inspecties constateerden dat de medewerkers van BJZ Noord-Brabant het afgelopen jaar veel hebben gedaan om aan de kwaliteitseisen te voldoen. Mede dankzij de inzet van de William Schrikker Groep is het BJZ Noord-Brabant gelukt om de hulp aan nieuwe cliƫnten te waarborgen.

De inspecties blijven BJZ Noord-Brabant volgen in hun reguliere toezicht.