Onderzoek penitentiaire inrichtingen naar voortgezet crimineel handelen, niet integer gedrag en contrabande

In de periode juni tot half juli bezoeken inspecteurs van de Inspectie Veiligheid en Justitie een aantal penitentiaire inrichtingen. Vanwege de aard van het onderzoek heeft de Inspectie ervoor gekozen om de locaties niet vooraf bekend te maken.

Onaangekondigde bezoeken

De bezoeken zijn daarom onaangekondigd en duren ongeveer twee dagen. Tijdens het bezoek voeren de inspecteurs gesprekken met verschillende medewerkers waaronder penitentiair inrichtingswerkers, bewakingspersoneel, (plaatsvervangend)hoofd veiligheid, afdelingshoofden, vertrouwenspersoon, geestelijk verzorgers en de directie. Waar mogelijk vindt een gesprek met de Commissie van Toezicht plaats. Ook zullen de inspecteurs documenten inzien en observeren zij bepaalde werkprocessen.

Onderzoek preventieve en repressieve maatregelen

In het werkprogramma 2016 heeft de Inspectie een onderzoek aangekondigd naar preventieve en repressieve maatregelen die Dienst Justitiële Inrichtingen treft. Dit ter voorkoming en bestrijding van voortgezet crimineel handelen tijdens detentie, niet integer gedrag en contrabande. Met het onderzoek wordt naar de huidige stand van zaken gekeken ten aanzien van beleid, uitvoering, borging, bewustzijn medewerkers en concrete risico’s.