Onderzoek naar brand in Detentiecentrum Rotterdam

De Inspectie Veiligheid en Justitie voert een onderzoek uit naar de gebeurtenissen rond de brand in mei 2016 in het detentiecentrum voor vreemdelingen in Rotterdam (DCR). Aanleiding voor het onderzoek is dat de Inspectie VenJ van verschillende kanten tegengestelde signalen heeft ontvangen over de feitelijke gang van zaken op de avond van de brand. Ook zijn er Kamervragen gesteld over de brand. Met het onderzoek zal de Inspectie de feiten valideren en bezien of bij het incident in de DCR de geldende procedures zijn gevolgd.

Eerder onderzoek door andere organisaties

Amnesty International, het Meldpunt Vreemdelingendetentie van de Stichting LOS en Dokters van de Wereld hebben een eigen onderzoek verricht naar de gang van zaken rond de brand. Deze organisaties boden hun bevindingen recent aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aan.

Het inspectieonderzoek

De Inspectie VenJ heeft van verschillende kanten tegengestelde signalen ontvangen over de feitelijke gang van zaken op de avond van de brand. De Inspectie wil met dit onderzoek de feiten valideren en bezien of bij het incident in DCR de geldende procedures zijn gevolgd. Daarbij hanteert de Inspectie de procedures, protocollen en beleidslijnen van de locatie DCR, van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en van de Dienst Justitiƫle Inrichtingen als uitgangspunt.