Inspectie onderzoekt kwetsbaarheden in bloed-alcoholonderzoeksproces van NFI

De Inspectie Justitie en Veiligheid doet onderzoek naar de kwetsbaarheden in het bloed-alcoholonderzoeksproces van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het onderzoek is op verzoek van het NFI. Aanleiding is de aanhouding van een NFI-medewerkster die ervan wordt verdacht de bij haar afgenomen bloedmonsters te hebben gemanipuleerd om te verbergen dat zij met teveel alcohol op aan het verkeer deelnam. In het vandaag gepubliceerde plan van aanpak licht de Inspectie haar werkwijze toe.

Doel en reikwijdte van het onderzoek

Doel van het onderzoek is vast te stellen of het bloed-alcoholonderzoeksproces als zodanig kwetsbaar is voor manipulatie door NFI-medewerkers. Daarbij onderzoekt de Inspectie onder andere hoe het bloed-alcoholonderzoeksproces is ingericht en beveiligd. Naar verwachting is het onderzoek binnen enkele maanden gereed. De omstandigheden die aanleiding waren voor de aanhouding van de medewerkster zijn onderwerp van strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie.

Analyse van monster in laboratorium van Nederlands Forensisch Instituut

Beeld: Nederlands Forensisch Instituut. De afgebeelde persoon is geen voorwerp van onderzoek.