Onderzoek naar signalen misbruik vrouwelijke gedetineerden

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken wat er bij de gevangenis in Nieuwersluis bekend was over het seksueel misbruiken van vrouwelijke gedetineerden waar een gevangenismedewerker van wordt verdacht. Ze wil weten wat de inrichting met die (mogelijke) signalen heeft gedaan.  

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 47-jarige bewaker ervan drie vrouwelijke gedetineerden die vastzaten in Nieuwersluis, seksueel te hebben misbruikt. Dat zou zijn gebeurd tussen 2010 en 2016.

De Inspectie JenV is een oriëntatie gestart nadat de man in mei van dit jaar was opgepakt. Op basis van de verzamelde informatie heeft ze besloten een onderzoek in te stellen.

De Inspectie JenV gaat bij dit onderzoek te werk volgens haar reguliere plan van aanpak Incidentonderzoek. De Inspectie JenV gaat niet over de strafrechtelijke kant van de zaak, dat is aan het OM en de politie.


Update 10-11-2022: De Inspectie JenV verbreedt dit onderzoek. Daarbij betrekt zij signalen die zij heeft ontvangen over verschillende vormen van niet-integer gedrag in PI Nieuwersluis. Door te verbreden wil de Inspectie JenV haar (voorlopige) bevindingen toetsen.

PI Nieuwersluis van buitenaf over het water van de Vecht gezien: de hoofdingang met een groot hek er voor.
Beeld: ©DJI