Onderzoek naar het systeem van de rampenbestrijding op de BES-eilanden

Incidentonderzoek naar aanleiding van de passage van de orkanen Irma, Jose en Maria

Op woensdagnacht 6 september 2017 trekt een orkaan (Irma) van de zwaarste categorie over het Caribisch gebied. Hij richt grote vernielingen aan onder andere op Sint Eustatius en Saba en is verwoestend op Sint Maarten. Uiteindelijk krijgen de eilanden in een periode van veertien dagen te maken met drie zware orkanen, na Irma volgen Jose en Maria.

De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft van zowel de Rijksvertegenwoordiger als van de gezaghebber van Saba het verzoek gekregen om het systeem van de rampenbestrijding op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) te evalueren. Dit is voor de Inspectie aanleiding geweest om een onderzoek in te stellen naar het functioneren van dit systeem. Met dit onderzoek bepaalt de Inspectie hoe de rampenbestrijdingsorganisaties zich hebben voorbereid, hoe zij hebben opgetreden voor, tijdens en na de orkanen en welke leerpunten en verbeterpunten hierbij zijn gesignaleerd.