Follow up incidentenonderzoek Pl Vught

In 2012 vond in de Pl Vught verspreid over het jaar een viertal suïcides van gedetineerden plaats. In 2013 voerden de Inspecties voor de Gezondheidszorg (IGZ) en Veiligheid en Justitie (IVenJ) een gezamenlijk onderzoek uit om te bezien of er een causaal verband was tussen deze suïcides en de door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) verleende zorg.

De inspecties concludeerden bij bestudering van de casuïstiek dat er geen feiten, omstandigheden of aanwijzingen naar voren kwamen die wezen op een causaal verband tussen de calamiteiten en de kwaliteit van de verleende zorg. Wel werd een aantal zorggerelateerde verbeterpunten geconstateerd.

De inspecties hebben in hun rapportage een follow up onderzoek aangekondigd om de resultaten van de verbetermaatregelen opnieuw gezamenlijk te onderzoeken. Dit follow up onderzoek vond plaats in januari 2014.

De inspecties hebben tijdens dit onderzoek een breed draagvlak voor de in gang gezette veranderingen kunnen constateren. Medewerkers van de Pl Vught zijn voortvarend aan de slag gegaan. Er is op de geconstateerde verbeterpunten voortgang geboekt.

De inspecties stellen op basis van de tot nu toe bewerkstelligde resultaten vast dat de Pl Vught voldoende voortgang boekt. De inspecties vertrouwen erop dat de Pl Vught dit verbetertraject succesvol afrondt. Om die reden sluiten de inspecties dit dossier.