Onderzoek naar contrabande in forensich psychiatrisch centrum De Rooyse Wissel

Forensisch psychiatrisch centrum (FPC) De Rooyse Wissel te Venray kwam in opspraak naar aanleiding van een televisie-uitzending waaruit bleek dat een aantal in het FPC verblijvende tbs-gestelden de beschikking had over contrabande zoals koksmessen, contant geld, drugs en mobiele (smart)telefoons. Met die laatste waren binnen het FPC heimelijk opnames gemaakt en beschikbaar gesteld aan een journalist.

Onderzoek aanwezigheid contrabande

In dit onderzoek gaat de Inspectie na welke maatregelen De Rooyse Wissel toepast om de aanwezigheid van contrabande binnen het FPC te voorkomen. Vervolgens gaat de Inspectie aan de hand van haar bevindingen na óf en in welke mate de inhoud van de uitzending een reële weergave is van de gang van zaken in het FPC.

Conclusie Inspectie VenJ

De Inspectie VenJ concludeert dat FPC De Rooyse Wissel meer had kunnen doen om te voorkomen dat tbs-gestelden binnen het FPC de beschikking hadden over contrabande. De Inspectie constateert dat het beeld dat in de reportage neergezet wordt ieder geval ten dele correct is. De in de reportage getoonde messen werden weliswaar door het FPC beschikbaar gesteld, maar hadden niet aanwezig mogen zijn op de kamers van tbs-gestelden. Bovendien staat vast dat tbs-gestelden op beveiligde interne afdelingen de beschikking hadden over mobiele telefoons.

De Inspectie constateert tegelijkertijd dat FPC De Rooyse Wissel vanaf 2013 -en in het bijzonder de tweede helft van 2014- belangrijke maatregelen heeft getroffen die de mogelijkheid tot invoer van contrabande significant beperken. Ten aanzien van de invoer is er echter ook nog een aantal aandachtspunten dat moet worden opgepakt. Dat geldt ook voor de interne maatregelen die gericht moeten zijn op het onderkennen van contrabande in het bezit van tbs-gestelden binnen het FPC

In het rapport 'Contrabande in FPC De Rooyse Wissel' vindt u een gedetailleerdere weergave van de bevindingen van de Inspectie.