Onderzoek naar misstanden in forensisch psychiatrisch centrum De Rooyse Wissel

In Vrij Nederland van 19 februari 2014 verscheen een artikel waarin een voormalig medewerker van forensisch psychiatrische centrum (FPC) De Rooyse Wissel aan het woord is over een ‘vermoeden van misstanden’ binnen dit FPC. De Inspectie VenJ en de IGZ hebben gezamenlijk twee gesprekken gevoerd met deze voormalig medewerker.

Aansluitend hebben beide inspecties besloten een nader onderzoek in te stellen. Dit inspectierapport beschrijft beide onderzoeken in twee afzonderlijke delen.

De Inspectie VenJ concludeert dat bij FPC De Rooyse Wissel geen aanwijzingen voor misstanden zijn aangetroffen. Ook van een angstcultuur is de Inspectie VenJ niet gebleken.

De IGZ concludeert dat er geen structurele tekortkomingen zijn die leiden tot onverantwoorde zorg. Een aantal aspecten vraagt om verbetering. De dossiervoering is gefragmenteerd en de toegeleiding geschiedt onvoldoende geprotocolleerd.

De IGZ heeft het FPC verzocht de geconstateerde aandachtspunten in de zorg te verbeteren.

In het rapport 'Onderzoek naar aanleiding van signalen over misstanden in FPC De Rooyse Wissel' vindt u een gedetailleerdere weergave van de bevindingen van de inspecties.