Algemene oordeel justitiële jeugdinrichting De Heuvelrug positief

Het algemene oordeel over de wijze waarop De Heuvelrug omgaat met de sanctietoepassing is positief. Hoewel de inrichting per 1 januari 2017 zal sluiten, zijn de medewerkers gemotiveerd en zetten zij een positief leefklimaat neer. De belangrijkste verbeterpunten liggen er op het gebied van het opleggen van disciplinaire straffen, de bespreking van het eerste perspectiefplan en de deelname van medewerkers aan (herhalings-) trainingen in de omgangsmethodiek en in de agressiebeheersing.

Dit blijkt uit een doorlichting van de Inspectie Veiligheid en Justitie (Inspectie VenJ), de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de Inspectie Jeugdzorg (IJZ) en de Inspectie van het Onderwijs (IvhO) in december 2013 justitiële jeugdinrichting (JJI) De Heuvelrug. De Heuvelrug is de zesde JJI die op deze wijze is geïnspecteerd.

De Inspecties constateren dat het meerdere inrichtingen niet lukt het eerste perspectiefplan van jongeren tijdig vast te stellen en dit bespreken met de jongeren en de ouders. Al in eerdere rapporten deden de Inspecties de aanbeveling aan inrichtingen en de Dienst Justitiële Inrichtingen. Het is nog altijd noodzakelijk om hier (landelijk) aandacht aan te besteden. Ook het voldoende trainen van executieve medewerkers in de-escalerende vaardigheden en geweldstoepassing is een aandachtspunt in meerdere inrichtingen. Verder is er in De Heuvelrug, evenals in andere JJI’s, sprake van een hoog ziekteverzuim, met name onder groepsleiders. De afzonderlijke inrichtingen hebben allen een actief ziekteverzuimbeleid en met veel inspanning levert het resultaat, maar nog niet voldoende. Doordat de bezetting met jongeren in De Heuvelrug al langere tijd niet volledig is, kan de inrichting het verzuim goed opvangen en leidt dit in dit geval niet tot knelpunten in het dagprogramma.

In het rapport ‘JJI De Heuvelrug’ vindt u een gedetailleerdere weergave van de bevindingen van de Inspectie.