Toezicht op justitiële jeugdinrichtingen

Naar aanleiding van de publicatie in het Algemeen Dagblad van 1 november 2014 over het toezicht op justitiële jeugdinrichtingen (JJI’s) legt de Inspectie Veiligheid en Justitie (Inspectie VenJ) graag uit hoe zij de uitvoering van het toezicht op JJI’s aanpakt.

Aanpak van het toezicht

De Inspectie VenJ voert samen met de Inspectie Jeugdzorg, Inspectie voor de Gezondheidszorg, Inspectie van het Onderwijs en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid toezicht uit bij JJI’s. Hierbij hanteren de Inspecties verschillende methoden. Iedere JJI wordt door de Inspecties bezocht voor een integrale doorlichting: gedurende drie dagen interviewen de Inspecties medewerkers en jongeren, observeren zij processen en zien documenten en dossiers in. De doorlichtingen worden aangekondigd, maar hebben altijd een aantal onaangekondigde elementen: ter plekke spreken de inspecteurs at random met medewerkers en jongeren, kiezen de Inspecties zelf welke dossiers zij inzien en welke locaties en activiteiten zij binnen de inrichting observeren. In de periode van eind 2011 tot november 2014 zijn zes JJI’s bezocht voor een doorlichting. De inspectierapporten van deze doorlichtingen zijn te vinden op de websites van de Inspectie VenJ en de Inspectie Jeugdzorg.

Op basis van de uitkomst van een doorlichting besluiten de Inspecties welk type vervolgtoezicht noodzakelijk is. Dit kan een tussentijds toezicht zijn, of een qua omvang en intensiteit uitgebreider vervolgonderzoek. Het tussentijds toezicht voert de Inspectie VenJ in beginsel onaangekondigd uit. De Inspectie VenJ is van plan in de toekomst vaker onaangekondigd toezicht uit te voeren.

Toezicht JJI De Hartelborgt

Het bezoek dat de Inspectie VenJ in juli 2014 aan de Hartelborgt bracht was onaangekondigd. Tijdens dit toezicht was er specifieke aandacht voor een aantal verbeterpunten dat zich tijdens een tussentijds toezicht van de Inspecties in augustus 2013 manifesteerde. De directeur van de inrichting is toentertijd per brief geïnformeerd over de bevindingen. Het resultaat van het onaangekondigde toezicht in juli 2014 wordt binnenkort op deze website gepubliceerd.