Aanpak overvalcriminaliteit

De (keten)samenwerking op regionaal niveau bij de bestrijding van overvalcriminaliteit en de invloed van de landelijke initiatieven op deze regionale samenwerking.

De landelijke initiatieven voor de aanpak van overvalcriminaliteit hebben door het stellen van duidelijke, concrete doelstellingen er aan bijgedragen dat op alle niveaus (strategisch, tactisch en operationeel) de urgentie van een effectieve aanpak wordt gevoeld. Hiermee is een integrale aanpak van overvalcriminaliteit tot stand gekomen en is (mede) bijgedragen aan de goede resultaten die tot op heden zijn geboekt. Dit geldt niet alleen voor de repressieve aanpak, maar ook voor andere aspecten zoals het organiseren van preventieve maatregelen en de opvang van slachtoffers.

Integrale aanpak

Uit het onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie (VenJ) blijkt dat door de (keten)samenwerking alle aspecten van de aanpak (o.a. preventie, repressie, slachtofferhulp) worden opgepakt. Hierdoor kan worden gesproken van een integrale aanpak waarbij de meeste samenwerkingspartners elkaar op meer dan één aspect tegenkomen.

Naast de publieke organisaties die in de verschillende regio’s samenwerken zijn met name twee koepelorganisaties uit de private sector actief bij de aanpak van de overvalcriminaliteit, te weten: de Koninklijke Horeca Nederland en de Detailhandel Nederland. In alle regio’s wordt de meerwaarde van deze publiek-private samenwerking benadrukt en gezien als een goed voorbeeld van een aanpak waar ‘overheid’ en ‘bedrijfsleven’ elkaar kunnen aanvullen.

Hoewel de landelijke initiatieven een zekere mate van uniformiteit nastreven binnen de regionale aanpak blijkt uit het onderzoek dat binnen elke regio een ‘eigen vorm’ van samenwerking is ontstaan met een eigen regionale aanpak. De regio’s en gemeenten kiezen voor een ‘maatwerkoplossing’, al dan niet ingegeven door de reeds bestaande (beproefde) structuren. Uit de bevindingen van het onderzoek blijkt dat de toegevoegde waarde van de landelijke initiatieven ligt in het streven naar de ‘gezamenlijkheid van de focus’. Het gaat daarbij om het richten en verwerven van commitment.

De Inspectie ziet een geïntegreerde aanpak zoals bij overvalcriminaliteit is gehanteerd als een goed werkbaar model voor andere aandachtsgebieden.

In het rapport ‘Aanpak overvalcriminaliteit’ vindt u een gedetailleerdere weergave van de bevindingen van de Inspectie.