Organisaties rampenbestrijding Bonaire, Sint Eustatius en Saba beperkt voorbereid bij ramp of crisis

De rampenbestrijdingsorganisaties op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nog beperkt voorbereid op het bestrijden van een ramp of crisis. Dit wordt mede veroorzaakt door dat de eilanden niet zo’n grote hulpverleningscapaciteit hebben. Daarnaast blijkt dat de implementatie van de Veiligheidswet BES nog niet is afgerond. Dit blijkt uit het onderzoek dat de Inspectie VenJ eind maart 2014 op de eilanden heeft in gesteld. Hoewel de eilanden verschillen in omvang en populatie is de mate van voorbereiding op rampen en crisis grotendeels vergelijkbaar.

Met behulp van documentstudie, interviews en een praktijktoets op ieder eiland heeft de Inspectie de actuele status van de voorbereiding op rampenbestrijding en crisisbeheersing voor het eerst in beeld gebracht. De Inspectie ziet de resultaten van dit onderzoek als een nulmeting van organisaties die in ontwikkeling zijn.

De Inspectie realiseert zich dat de rampenbestrijdingsorganisaties op de eilanden in opbouw zijn en dat de verdere ontwikkeling van deze organisaties in stappen plaats moet vinden. Dit in overweging nemende komt de Inspectie tot de volgende aanbevelingen:

Aanbevelingen aan de Bestuurscolleges

  1. Maak een heldere keuze voor het maatgevend scenario waarop de hulpverleningsdiensten zich moeten voorbereiden en stel de bestuurlijke ambitie hiervoor vast.
  2. Leg prioriteit bij het uitwerken van de deelplannen van alle bij de rampenbestrijding en crisisbeheersing betrokken partijen, zodat taken en de daarbij benodigde capaciteit duidelijk worden.
  3. Breng in beeld aan welke bijstand behoefte is, maak een overzicht van wie welke bijstand op welke wijze zou kunnen verlenen en maak afspraken met betrekking tot deze bijstand.
  4. Zorg voor een robuuste gemeenschappelijke meldkamer en een betrouwbaar verbindingsnetwerk.
  5. Maak de gemeenschappelijke meldkamer onderdeel van de hoofdstructuur van de rampenbestrijding en crisisbeheersing.
  6. Zorg dat alle medewerkers in de rampenbestrijding tenminste over goede basisvaardigheden beschikken door te voorzien in voldoende opleidingen, trainingen en oefeningen.
  7. Zorg dat de structuur van de geneeskundige kolom goed aansluit bij de andere structuren binnen de rampenbestrijdingsorganisatie.

Aanbevelingen aan de korpsbeheerder en de NCTV

  1. Zorg dat convenanten en regelingen die voortvloeien uit de Veiligheidswet BES worden opgesteld en bestuurlijk vastgesteld. Indien in gezamenlijkheid wordt besloten dat geen invulling wordt gegeven aan het opstellen van regelingen leg dit dan vast.