LMIO neemt belangrijke plaats in bij bestrijding en preventie van internetoplichting

Inspectieonderzoek naar een vorm van cybercrime

Uit het onderzoek van de Inspectie VenJ is gebleken dat de politie veel heeft geïnvesteerd in de aanpak van internetoplichting. Met name het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO), dat door de politie in samenwerking met het OM is opgericht, heeft bij de bestrijding en preventie van internetoplichting een belangrijke plaats ingenomen.

Toename slachtoffers internetcriminaliteit

Het alledaagse leven digitaliseert, en de alledaagse veelvoorkomende criminaliteit daarmee ook. Oplichting via internet is een vorm van dit soort criminaliteit, met een toenemend aantal slachtoffers en grote schadebedragen.

Opname en afhandeling LMIO

Door de landelijke opname en de afhandeling van een groot aantal aangiften (circa 50.000 in 2013) neemt het LMIO een deel van het werk weg bij de politie-eenheden. Relevante informatie wordt bij het LMIO verzameld, verwerkt en geanalyseerd. Op die manier stelt het LMIO de samenhang tussen verschillende zaken sneller vast en pakt het stelselmatige daders eerder aan.

De Inspectie oordeelt dat het LMIO een goed functionerend instrument is dat overwegend voldoet aan de doelen die zijn gesteld bij zijn oprichting. In die zin is de borging van dit meldpunt, evenals de benutting van zijn expertise, nu van belang.

Geïntegreerde aanpak internetoplichting

De Inspectie VenJ oordeelt verder dat de politie nog wel een aantal slagen dient te maken om tot een geïntegreerde aanpak van internetoplichting te komen. Met name de aansluiting van de eenheden op de werkzaamheden van het LMIO is daarbij essentieel.

De eenheden stemmen hun aanpak in onvoldoende mate af op de toelevering van voorbereide onderzoeken van het LMIO. Hierdoor krijgt het werk van het LMIO regelmatig geen vervolg. Ook is er nog geen landelijk vervolgingsbeleid geimplementeerd.

De Inspectie doet in dit rapport een aantal gerichte aanbevelingen. De opvolging daarvan kan bijdragen aan een effectievere aanpak van internetoplichting door de politie.