Plan van aanpak onderzoek naar aanleiding van de toepassing van de ‘nekklem’ in het Zuiderpark

De Inspectie Veiligheid en Justitie voert een onderzoek uit naar de toepassing van de zogenoemde ‘nekklem’. De aanleiding voor het onderzoek is het overlijden van een arrestant na zijn aanhouding door de politie op een festival in het Zuiderpark op zaterdag 27 juni 2015. De Inspectie richt zich in het onderzoek op de wijze waarop de politie omgaat met het risico op verstikking bij het toepassen van een ‘nekklem’.

De Inspectie onderzoekt op welke wijze de politie omgaat met het risico op letsel bij de toepassing van fysiek geweld. Het gaat daarbij specifiek om technieken waarbij verstikking kan optreden, zoals het omvatten van de hals van de verdachte met de arm. De Inspectie onderzoekt enerzijds hoe agenten hiervoor worden opgeleid en getraind, en anderzijds hoe vaak dit wordt toegepast.

Naast de politie betrekt de Inspectie ook de Koninklijke Marechaussee en de Dienst Justitiële Inrichtingen bij het onderzoek. Medewerkers van deze organisaties zijn ook bevoegd om geweld toe te passen. Ook hier doet zich dus het risico op verstikking bij de toepassing van fysiek geweld voor. Om die reden onderzoekt de Inspectie ook deze organisaties.

In het plan van aanpak is terug te lezen waar het onderzoek zich op richt en welke onderzoeksmethoden de Inspectie hanteert.