Plan van aanpak Onderzoek ‘Ervaringen burgemeesters bij (de voorbereiding) op rampen en crisis’ uitgebracht

De Wet veiligheidsregio's heeft onder meer als doel “de bestuurlijke en operationele slagkracht te versterken”. Aan burgemeesters en voorzitter van veiligheidsregio’s kent de wet taken en bevoegdheden toe. Deze bevoegdheden hebben betrekking op zowel de koude als de warme fase.

Aan de burgemeester zijn in de warme fase naast zijn rol van burgervader taken en bevoegdheden toegekend zoals opperbevel en risicocommunicatie. In de koude fase zorgt de burgemeester dat de belangen van zijn gemeente bij het vaststellen van plannen in het algemeen bestuur worden meegenomen en draagt hij zorg voor de verantwoording van de plannen van de veiligheidsregio richting de gemeenteraad.

Mede naar aanleiding van eerdere bevindingen van de Inspectie en een verzoek van de Kring van commissarissen van de Koning heeft de Inspectie het onderzoek naar de ervaringen van burgemeesters in de veiligheidsregio’s opgenomen in haar werkprogramma. Met dit verkennende onderzoek wil de Inspectie inzicht verkrijgen in hoe burgemeesters en voorzitters omgaan met de wettelijke mogelijkheden tijdens (de voorbereiding op) een ramp of crisis. Daarbij wordt onderzoek gedaan naar welke wettelijke mogelijkheden worden gebruikt en welke problemen zich bij het gebruik hebben voorgedaan.