Brand Herenweg 6 in Houten: goed optreden hulpverleners, gebouw voldeed niet

Het optreden van hulpverleners bij een zeer grote brand aan de Herenweg 6 in Houten, tijdens een zomerstorm op 25 juli 2015, was goed. Uiteraard zijn er ook leerpunten. Zo dienen de bijzondere gevaren van zogenaamde ‘wind-driven fires’ te worden meegewogen in de veiligheid van het brandweeroptreden. Ook wordt het Platform Brandveiligheid opgeroepen aandacht te besteden aan panden die niet in overeenstemming (b)lijken met de oorspronkelijke bouwvergunning.

Aanleiding

Het onderzoek door de Inspectie Veiligheid en Justitie (de Inspectie) is uitgevoerd op verzoek van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Doel was vast te stellen welke lessen de VRU kan trekken uit het brandweeroptreden. Het rapport is op 9 maart 2015 aangeboden aan de algemeen directeur van de VRU.

Afbakening onderzoek

Het inspectieonderzoek gaat nadrukkelijk niet in op eventuele aansprakelijkheid voor of strafrechtelijke gevolgen van de brand. De Inspectie heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand en het verloop daarvan tot het moment dat de brandweer ter plaatse kwam. Ook de vraag of een snellere opkomst van de brandweer mogelijk tot een andere inzet van de brandweer of minder schade had geleid is niet onderzocht.

Goed optreden hulpverleners

De start van de incidentbestrijding was enigszins vertraagd doordat enkele brandweervoertuigen waren ingezet als gevolg van de storm. Daardoor was niet voldoende duidelijk of zij beschikbaar waren voor de betreffende brandmelding. Na aankomst focuste de brandweer zich in eerste instantie terecht op het voorkomen van uitbreiding van de brand en zette de juiste middelen in. Ook het verdere optreden en de opschaling door de brandweer was adequaat.

Aandacht voor meewegen van gevaren van ‘wind driven fires’

Hoewel er voldoende aandacht was voor de veiligheid van de brandweer, dienen de bijzondere gevaren van zogenaamde ‘wind driven fires’ te worden meegewogen in de veiligheid van het brandweeroptreden. Branden die plaatsvinden bij hevige wind of storm brengen immers bijzondere gevaren met zich mee voor de brand- en rookverspreiding.

Aandacht voor bouwkundige staat van panden

Tijdens de brand trad een onvoorziene en onverwachte branduitbreiding op die de brandweer volledig verraste. Deze uitbreiding is volgens de Inspectie vooral het gevolg van de bouwkundige toestand van het getroffen pand. De in het bouwwerk onzichtbaar aanwezige openingen hebben het brandverloop ongunstig en onvoorspelbaar beïnvloed. Dit is niet in overeenstemming met de oorspronkelijke bouwvergunningen. Dergelijke situaties kunnen leiden tot gevaarlijke situaties voor burgers of brandweerpersoneel. Omdat deze situatie niet op zichzelf staat doet de Inspectie een nadrukkelijk beroep op de deelnemers aan het landelijk Platform Brandveiligheid om hieraan gericht aandacht te besteden.