Bloed-alcoholonderzoeksproces van Nederlands Forensisch Instituut kwetsbaar voor manipulatie

Het bloed-alcoholonderzoeksproces van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is kwetsbaar voor manipulatie. Medewerkers van het NFI kunnen de resultaten beïnvloeden door bloedmonsters, de registratie, de analyse of de rapportage te manipuleren. Ook heeft het NFI nog te weinig oog voor de risico’s van manipulatie. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie). Aanleiding was de aanhouding van een NFI-medewerkster die ervan wordt verdacht bij haar afgenomen bloedmonsters te hebben gemanipuleerd. Het NFI heeft intussen maatregelen ter verbetering genomen.

Koppeling van persoonsgegevens aan bloedmonsters risicovol

Bij de intake en registratie van aangeleverde buisjes bloed koppelt het NFI persoonsgegevens aan de bloedmonsters. Dit maakt herleidbaar bij welke zaak of persoon het bloedmonster hoort. Eventuele kwaadwillende medewerkers kunnen het bloed-alcoholproces hierdoor bewust manipuleren. Daarnaast constateert de Inspectie meerdere kwetsbare onderdelen in het proces. Zo wordt de analyse door één medewerker uitgevoerd, hebben alle toxlab-medewerkers toegang tot de data en zijn opslagruimten niet afgesloten.

Meer aandacht nodig voor risico’s van manipulatie

Het NFI heeft veiligheid, integriteit en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Het correct uitvoeren van onderzoek voor betrouwbare, reproduceerbare resultaten staat centraal. Dat geldt zowel voor het algemene beleid, het onderzoeksproces als het kwaliteitssysteem. Het NFI heeft hierbij echter nog te weinig oog voor de risico’s van manipulatie en de menselijke factor hierin, aldus de Inspectie. De Inspectie pleit voor maatregelen om het risico op manipulatie van het onderzoeksproces te verkleinen.

""
Beeld: Nederlands Forensisch Instituut