NFI waarborgt onderzoek bloedmonsters beter

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft verbeteringen doorgevoerd zodat medewerkers de bloedmonsters die zij op alcohol onderzoeken niet gemakkelijk kunnen manipuleren. Dit blijkt uit een oriënterend onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Zo kunnen voortaan alleen geautoriseerde medewerkers op de desbetreffende onderzoeksafdeling komen om de bloedmonsters te testen. Zij kunnen niet achterhalen van wie de monsters zijn. Dat ligt bij andere NFI-medewerkers. Met nog diverse andere verbeteringen is daarmee de mogelijkheid om als medewerker zulk bloedonderzoek te beïnvloeden, erg klein geworden. Daarbij tekent de Inspectie JenV aan dat geen garantie te geven is dat er in dit soort werkprocessen niet meer gemanipuleerd kan worden. De mens blijft hierin de zwakste schakel.

In 2018 onderzocht de Inspectie JenV, op verzoek van het NFI, de kwetsbaarheid in de afname van bloedmonsters bij het NFI. Aanleiding hiervoor was de aanhouding van een NFI-medewerkster die ervan werd verdacht te hebben geknoeid met bij haar afgenomen bloedmonsters om te verbergen dat zij met te veel alcohol op had gereden.

Uit het inspectieonderzoek kwam naar voren dat dit NFI-werkproces gevoelig was voor manipulatie door eigen personeel. Men kon de bloedmonsters, de analyse, de registratie of de rapportages beïnvloeden. De Inspectie JenV gaf diverse aanbevelingen om gevonden knelpunten op te lossen.

Het NFI heeft daarna verbeteringen doorgevoerd. Deze volstaan voor de Inspectie JenV. Zij zal daarom geen nader onderzoek uitvoeren naar verbeteracties in het onderzoeksproces naar alcohol in bloedmonsters.

""
Beeld: Nederlands Forensisch Instituut