Aanloopfase

Om op kleine schaal te oefenen is op 15 december 2023 de aanloopfase van het wietexperiment begonnen. Tijdens deze fase kunnen aangewezen telers hennep en hasjiesj leveren aan coffeeshops in Breda en Tilburg en kunnen deze coffeeshops de gereguleerde producten verkopen aan hun klanten, naast de gedoogde producten. Het is de bedoeling dat telers, coffeeshophouders, vervoerders en toezichthouders met de aanloopfase ervaring kunnen opdoen met de levering van hennep en hasjiesj en het toezicht hierop. Denk bijvoorbeeld aan het aanbod van hennep en hasjiesj afstemmen op de vraag, het beveiligd vervoer en het gebruik van het track & trace-systeem.

De coffeeshops in Breda en Tilburg mogen tijdens de aanloopfase maximaal 500 gram gereguleerde producten op voorraad hebben, naast 500 gram gedoogde producten conform de eisen van het gedoogbeleid.

De aanloopfase eindigt op het moment dat de overgangsfase start in alle deelnemende gemeenten. Het streven is dat de aanloopfase maximaal 6 maanden duurt.