Doorlichting Reclassering Nederland regio Limburg uitgevoerd

De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft in de periode van 11 tot en met 21 november 2013 een doorlichting uitgevoerd bij Reclassering Nederland regio Limburg. Het doel van de doorlichting is om te beoordelen hoe het is gesteld met de aspecten rechtspositie van reclasseringscliënten, maatschappelijke reïntegratie, maatschappijbeveiliging en de daarmee samenhangende organisatieaspecten.

Doorlichtingen reclasseringsorganisaties Limburg afgerond

Met de doorlichting van Reclassering Nederland regio Limburg heeft de Inspectie de doorlichtingen van reclasseringsorganisaties in Limburg afgerond. Eerder werden al SVG Reclassering Limburg en het Leger des Heils Maastricht bezocht. Bij deze doorlichtingen bleken er problemen te zijn in de samenwerking van de 3RO met het OM, met name bij de uitvoering van toezicht door de reclassering. Inmiddels heeft het OM meerdere verbetertrajecten uitgezet in de organisatie. De Inspectie constateerde op sommige punten al verbetering, op andere vlakken, zoals het wijzigen van bijzondere voorwaarden, was dit nog niet waarneembaar.

Nieuwe werkwijze brengt risico's voor kwaliteit met zich mee

De Inspectie trof Reclassering Nederland regio Limburg te midden van een grote reorganisatie, waarbij het uitgangspunt is dat reclasseringswerkers zelf het initiatief nemen om hun werk te laten controleren door een collega. De Inspectie constateerde in deze regio dat deze nieuwe werkwijze risico’s voor het behoud en verbeteren van de kwaliteit met zich meebrengt. De Inspectie zal specifiek aandacht hebben voor de organisatie van de interne controle en het effect hiervan op de kwaliteit in komende doorlichtingen van reclasseringsorganisaties van Reclassering Nederland.