Geen misstanden aangetroffen in PI Vught omtrent gezagscultuur en veiligheid

De Inspectie VenJ heeft geen misstanden aangetroffen in Penitentiaire Inrichting (PI) Vught ten aanzien van de gezagscultuur en de veiligheid. Medio 2015 verschenen in de Telegraaf meerdere negatieve berichten over PI Vught die suggereren dat er sprake zou zijn van een gezagscrisis, doofpotcultuur en een veiligheidslek. Daarop heeft de Inspectie VenJ besloten onderzoek uit te voeren om zich een oordeel te kunnen vormen over de signalen die de media over PI Vught schetsen.

Onderzoek

De Inspectie VenJ heeft in augustus jl. een onderzoek onder het personeel uitgevoerd naar de twee thema’s uit de krantenberichten. Ook heeft de Inspectie VenJ een aantal veiligheidsaspecten, zoals de toegangscontrole van PI Vught en de daarbinnen gelegen Extra Beveiligde Inrichting, zelf onderzocht.

Aandachtspunt en aanbevelingen

Uit het onderzoek van de Inspectie VenJ blijkt niet dat er sprake zou zijn van een veiligheidslek danwel problematische gezagscultuur. Desalniettemin stelt de Inspectie VenJ op het terrein van de gezagscultuur een aandachtspunt en een aanbeveling aan de orde. Deze hebben respectievelijk betrekking op het voortzetten van de reeds ingezette verbeterslag omtrent de communicatie en het monitoren en evalueren van het besluit om de medewerkers van bijzondere regimes te gaan rouleren naar andere afdelingen. Ten aanzien van de veiligheid doet de Inspectie VenJ drie aanbevelingen aan PI Vught. Deze hebben betrekking op de toegangscontroles en de veiligheid van personeel en gedetineerden in een loods op het terrein van PI Vught. Opvolging van deze aanbevelingen leidt naar het oordeel van de Inspectie VenJ tot het optimaliseren van de veiligheid in de inrichting.

De Inspectie VenJ heeft geconstateerd dat PI Vught geraakt is door mediaberichten zoals in de Telegraaf van dit jaar. De Inspectie VenJ constateert dat de directie ‘in control’ is en op transparante wijze omgaat met signalen van haar medewerkers.

In het rapport ‘Onderzoek in PI Vught naar aanleiding van berichten uit de media’ vindt u een gedetailleerdere weergave van de bevindingen van de Inspectie VenJ.