Validatie onderzoek naar inzet brandweer bij woningbrand Weesp

Het onderzoek dat de veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek heeft verricht naar de bestrijding van een woningbrand in Weesp is zorgvuldig uitgevoerd. De feiten zijn juist en de conclusies zijn navolgbaar, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar validatie van het onderzoek.  Bij de brand, op 13 april van dit jaar, is de bewoner  om het leven gekomen.  Ten tijde van de brand was er een storing in de meldkamer.

De veiligheidsregio onderzocht op verzoek van de Inspectie of de inzet van de brandweer bij deze brand veilig en effectief is geweest,  wat de oorzaak van de storing was en hoe de meldkamer te werk ging.  Door de storing stuurde het meldkamersysteem na een eerste brandblusvoertuig uit Weesp vervolgens automatisch brandweerploegen uit de aangrenzende regio op pad naar de brand, in plaats van de gebruikelijke opvolgende brandweereenheden uit Weesp zelf.  Dat heeft voor de overlevingskansen van de bewoner niet uitgemaakt, aldus het onderzoek van de veiligheidsregio.

De oorzaak van de meldkamerstoring blijft ongewis. Zo’n storing kan zich volgens de veiligheidsregio onverwacht herhalen op dezelfde  of een andere meldkamer.

""
Beeld: Mediatheek Rijksoverheid