Aanbevelingen aan reclasseringsorganisaties in Limburg grotendeels opgepakt

Eerdere door de Inspectie Veiligheid en Justitie gedane aanbevelingen aan reclasseringsorganisaties in Limburg zijn grotendeels opgepakt en hebben tot verbetering geleid. Voor de organisaties (Leger des Heils reclasseringsunit Maastricht, Reclassering Nederland regio Limburg en SVG Reclassering Limburg) geldt dat er nog enkele verbeterpunten openstaan. Dit blijkt uit tussentijds toezicht dat is uitgevoerd in oktober 2014.

Op basis van deze bevindingen besluit de Inspectie VenJ bij geen van de organisaties uitgebreid vervolgonderzoek te doen. De Inspectie VenJ heeft de reclasseringsorganisaties wel verzocht een plan van aanpak op te stellen over hoe zij aan deze verbeterpunten invulling gaan geven. Ook is gevraagd een voortgangsregistratie bij te houden.

Om het reclasseringsproces te optimaliseren, zijn de reclasseringsorganisaties deels afhankelijk van het Openbaar Ministerie (OM) Limburg. Het OM is op haar beurt deels afhankelijk van de rechtbank in dezelfde regio. De Inspectie VenJ heeft deze knelpunten onder de aandacht gebracht bij de Hoofdofficier van Justitie van het OM Limburg. Het OM heeft het voornemen om deze punten in samenwerking met de drie reclasseringsorganisaties op te pakken.