Inspectie Veiligheid en Justitie over uitzending EenVandaag PI Vught

De Inspectie Veiligheid en Justitie (verder: Inspectie VenJ) heeft geconcludeerd dat er geen sprake is van een ‘veiligheidslek’, maar heeft wel kwetsbaarheden met betrekking tot de veiligheid vastgesteld. De Inspectie VenJ heeft eveneens niet vastgesteld dat er sprake is van een angstcultuur.

De Inspectie VenJ heeft in 2015 op eigen initiatief onderzoek gedaan naar de PI Vught, naar aanleiding van berichten in de media. Dit onderzoek vond op een onaangekondigd moment op locatie plaats.

Werkwijze Inspectie

Om de medewerkers maximaal in de gelegenheid te stellen veilig en vrijuit te kunnen spreken, heeft de Inspectie de volgende werkwijze gehanteerd. De medewerkers zijn op de dag zelf door een bericht per mail en op intranet op de hoogte gesteld van het bezoek en het daarmee samenhangend onderzoek, om beïnvloeding vooraf te voorkomen. Gedurende twee dagen op locatie heeft de Inspectie VenJ ad hoc en zonder tussenkomst van de directie op meerdere locaties in de PI uiteindelijk zo’n 80 medewerkers, inclusief een vertegenwoordiging van de OR, gesproken. Daarnaast konden medewerkers tijdens en na het bezoek gedurende 10 dagen (indien gewenst anoniem) per mail en telefonisch reageren. Hier is ook gebruik van gemaakt. Deze meldingen hebben evenmin informatie opgeleverd dat er sprake zou zijn van een ‘veiligheidslek’ en/of angstcultuur.

Verbeterpunten

Om de veiligheid te optimaliseren heeft de Inspectie de volgende verbeterpunten benoemd:

  1. Ten aanzien van de toegangscontrole wordt tijdens piekmomenten het personeel op dit moment slechts steekproefsgewijs gecontroleerd. De Inspectie is van mening dat het personeel voor 100% moet worden gecontroleerd. Bezoek wordt altijd al 100% gecontroleerd.
  2. Het in- en uitgaand (bestemmings)verkeer moet voor 100% aan een controle worden onderworpen.
  3. In de wasserij moet vanwege de onoverzichtelijke situatie meer toezicht op de gedetineerden mogelijk worden gemaakt.

Voor de volledige details van het onderzoek en de uitkomsten ervan verwijzen wij naar het rapport.