Onderzoek naar samenwerking tussen Halt en ketenpartners

De Inspectie Veiligheid en Justitie start een onderzoek naar de samenwerking tussen Halt en haar ketenpartners. Zij doet dit in samenwerking met de Inspectie Jeugdzorg. Doel van het onderzoek is een bijdrage leveren aan een goed verloop van de Halt-afdoening binnen de jeugdstrafrechtketen en daarmee aan een effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit.

Halt: kortlopende interventies om jeugdcriminaliteit te voorkomen, bestrijden en bestraffen

Halt organiseert in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie kortlopende interventies om jeugdcriminaliteit te voorkomen, bestrijden en bestraffen. Via Halt worden kleine vergrijpen, gepleegd door jongeren van 12 tot 18 jaar, afgedaan met onder meer een leer- en/of een werkopdrachtstraf. Op deze wijze kunnen jongeren een registratie in juridische systemen voorkomen. Halt maakt onderdeel uit van de jeugdstrafrechtketen, ondanks dat de Halt-afdoening buitengerechtelijk wordt afgedaan. Samenwerking in de keten is belangrijk voor een snelle en effectieve Halt-afdoening.

Focus onderzoek

In dit onderzoek beoordelen de inspecties de samenwerking met de politie, de wijze waarop Halt omgaat met de verwijzingen door de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en de doorverwijzing door Halt naar zorgverleners.

Het plan van aanpak beschrijft de onderzoeksvragen, afbakening en onderzoeksmethoden.