Afhandeling gasstoring Velsen-Noord over het algemeen goed verlopen

De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeert dat de afhandeling van de gasstoring in Velsen-Noord over het algemeen goed is verlopen. De gekozen communicatiemiddelen en het gebruik van ervaringen uit eerdere incidenten zorgden er onder andere voor dat de getroffen bewoners tevreden waren over de communicatie en de afhandeling van het incident.

Leerpunten

Het onderzoek levert daarnaast ook een aantal leerpunten op. Deze zijn niet alleen voor de veiligheidsregio Kennemerland relevant, maar ook voor andere veiligheidsregio’s.

Bij uitval van vitale infrastructuur is het zaak, zowel vooraf als tijdens een incident, duidelijke afspraken te maken met de netwerkpartners over taken en verantwoordelijkheden en de communicatie hierover. Aan de hand daarvan bepaalt de veiligheidsregio vervolgens welke functionarissen tijdens een incident daadwerkelijk nodig zijn en welk opschalingsniveau passend is.

De veiligheidsregio Kennemerland investeerde de afgelopen jaren in een nieuwe regionale inrichting en aanpak van het proces bevolkingszorg. Bij dit incident werkte de regio voor het eerst volgens de nieuwe structuur en planvorming. Daarbij constateert de inspectie dat de regio met de aanpak op de goede weg is, maar dat de verwachtingen jegens- en de taken van individuele gemeentes nog explicieter moeten worden uitgewerkt en beoefend.

Aanleiding

Op verzoek van de burgemeester van Velsen voerde de Inspectie Veiligheid en Justitie een onderzoek uit naar de wijze waarop Liander, de veiligheidsregio Kennemerland en de gemeente Velsen invulling gaven aan de incidentbestrijding en overdracht naar de nafase van de gasstoring in Velsen op 15 januari 2015.

Het rapport ‘Gasstoring Velsen-Noord’ geeft met een gedetailleerd feitenrelaas inzicht in de manier waarop het incident is aangepakt en de wijze waarop de verschillende actoren met elkaar samenwerkten. Daarbij bracht de inspectie eveneens in kaart hoe de getroffenen de crisiscommunicatie ervoeren. Er is ook een beknopte folder beschikbaar.