Onderzoek Kwaliteit processen-verbaal

In de strafrechtketen spelen processen-verbaal van de politie een essentiële rol. Voor het Openbaar Ministerie vormt het proces-verbaal de basis voor besluitvorming over eventuele vervolging en voor de (straf)rechter (Zittende Magistratuur) is het proces-verbaal een cruciale bron van informatie bij de beoordeling van de strafzaak. Daarom dienen de processen-verbaal in orde te zijn.

Onderzoek Inspectie Veiligheid en Justitie

In 2012 zijn verschillende programma’s en projecten ter verbetering van (onderdelen van) de strafrechtketen ondergebracht in het programma Versterking Prestaties Strafrechtketen. Een belangrijk doel van het programma Versterking Prestatie Strafrechtketen is om meer samenhang te krijgen tussen de verschillende programma’s en projecten.

Het onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie geeft inzicht in de maatregelen en uitvoerende activiteiten die de minister binnen het kader van het programma Versterking Prestatie Strafrechtketen heeft aangekondigd met het oog op de verbetering van de kwaliteit van processen-verbaal van de politie en op het proces van totstandkoming van die processen-verbaal. Tevens wordt onderzocht in hoeverre die maatregelen en activiteiten volgens de planning worden uitgevoerd.