High Impact Crime cijfers 2015 zijn betrouwbaar, term ophelderingspercentage niet duidelijk

De aantallen en ophelderingspercentages van overvallen, woninginbraken en straatroven (High Impact Crimes (HIC)) voor het jaar 2015 zijn betrouwbaar. Deze conclusie trekt de Inspectie Veiligheid en Justitie (Inspectie VenJ) in haar gepubliceerde rapport van 28 september 2016. Om de betrouwbaarheid van de cijfers te kunnen vaststellen heeft de Inspectie VenJ het proces van totstandkoming van het aantal aangiften en het ophelderingspercentage onderzocht. De Inspectie VenJ concludeert dat in dit proces voldoende waarborgen zijn ingebouwd om de betrouwbaarheid van deze cijfers te garanderen.

Aanbevelingen

De Inspectie Veiligheid en Justitie doet de volgende aanbevelingen:

  • De Inspectie VenJ constateert dat de betrouwbaarheid van de HIC-cijfers is ingegeven door de hoge prioriteit die op dit moment aan de HIC-misdrijven wordt gegeven. Daarom luidt de aanbeveling om, ook als het gaat om niet geprioriteerde misdrijven, het beheer en de controle van politiegegevens zo in te richten dat ook deze gegevens betrouwbaar zijn.
  • Een tweede aanbeveling betreft de in 2016 ingevoerde technische aanpassing van registratiesystemen. Zonder nadere maatregelen kan deze wijziging leiden tot een overschatting van ophelderingspercentages in 2016. De Inspectie VenJ beveelt derhalve aan maatregelen te nemen om de zuiverheid van de ophelderingspercentages vanaf 2016 te garanderen.
  • In de Veiligheidsagenda 2015-2018 wordt het begrip ophelderingspercentage gehanteerd, zonder nadere uitleg hiervan. Uit het onderzoek blijkt dat in de praktijk dit begrip regelmatig verwisseld wordt met het begrip oplossingspercentage. Aangezien beide begrippen aanzienlijk van elkaar verschillen zorgt dit voor verwarring bij het interpreteren van de politieprestaties. De Inspectie VenJ beveelt daarom aan om begrippen met een eenduidige en expliciete betekenis te hanteren bij de presentatie van de verantwoordingcijfers.

Wat zijn High Impact Crimes?

High Impact Crimes zijn misdaden met een grote impact op het slachtoffer, diens directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de maatschappij. Onder HIC’s vallen klassieke delicten als straatroof, woninginbraak en overvallen (gewelddadige vermogenscriminaliteit).