Plan van aanpak onderzoek naar handelen politie bij confrontatie Staphorst gepubliceerd

Bij haar onderzoek naar het handelen van de politie bij de confrontatie in Staphorst bekijkt de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) de informatievoorziening, besluitvorming en de daaropvolgende operationele keuzes die door de politie zijn gemaakt. Dat staat in het vandaag verschenen plan van aanpak van het onderzoek.

Op 19 november 2022 wil de Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreren tijdens de Sinterklaasintocht in Staphorst. Amnesty International besluit de demonstratie met waarnemers te monitoren. Op de dag van de demonstratie verbiedt de burgemeester de demonstratie kort voor aanvang. Dat blijkt te laat om ongeregeldheden te voorkomen. KOZP-demonstranten en waarnemers van Amnesty International worden belaagd door tegenstanders. Er ontstaat publiekelijk kritiek op de politie. Zij zou te weinig hebben gedaan om de KOZP-demonstranten en Amnesty-waarnemers te beschermen. De Inspectie wil met dit onderzoek opnieuw aandacht vestigen op de taakuitvoering van de politie bij demonstraties.

De Inspectie JenV wil weten hoe de politie heeft gehandeld in aanloop naar de aangekondigde demonstratie van KOZP. Ook wil zij nagaan hoe de politie heeft gehandeld na het verbod door de burgemeester. Daarbij kijkt de Inspectie JenV onder meer naar de operationele besluiten die de politie heeft genomen en gaat zij na welke informatie de politie tot haar beschikking had.

Protesterende mensen, waarvan een aantal in zwartepietenpak met daarnaast een politiebusje.
Beeld: ©ANP