Positief oordeel uitvoering arrestantenzorg in Nederland

De Inspectie Veiligheid en Justitie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg komen over het geheel genomen tot een positief oordeel over de uitvoering van de arrestantenzorg in Nederland. De professionaliseringsslag begint sinds de vorming van de nationale politie zijn vruchten af te werpen. Op landelijk niveau zijn er echter ook een aantal aandachtspunten.

Context en onderzoeksvraag

De overheid heeft een bijzondere verantwoordelijkheid voor personen die van hun vrijheid zijn beroofd. Jaarlijks sluit de nationale politie bijna 240.000 arrestanten in op politiebureaus of in cellencomplexen. De populatie die wordt ingesloten is zeer divers.

De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft de taakuitoefening van de politie op het gebied van arrestantenzorg onderzocht. Daartoe heeft zij, in het kader van haar Nationaal Preventie Mechanisme-taak, samenwerking gezocht met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg.

De centrale onderzoeksvraag voor het onderzoek luidde: ‘Op welke wijze geeft de politie uitvoering aan de arrestantenzorg en voldoet deze uitvoering aan de geldende wet- en regelgeving en richtlijnen?’ Voor antwoord op deze vraag bezochten de Inspecties in de loop van 2014-2015 alle tien eenheden van de nationale politie.

Aandachtspunten op landelijk niveau

  • De Inspecties achten het van belang dat de nieuwe regelgeving omtrent de vervoersfouillering snel in werking treedt.
  • De Inspecties geven de politie in overweging om bij de aanschaf van (nieuwe) politievoertuigen voor de noodhulp, deze uit te rusten met een zodanige afscheiding dat de veiligheid van agenten zoveel mogelijk wordt gewaarborgd.
  • De Inspecties bevelen de politie aan opnieuw afspraken te maken met de verschillende dienstverlenende organisaties, zoals de gemeenten en de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten, de Geestelijke Gezondheidszorg- instellingen en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. De afspraken betreffen verbeterpunten ten aanzien van de medische zorg. Het gaat met name om afspraken over de toegankelijkheid van de zorg, de medicatieveiligheid, de uitwisseling van gegevens en specifiek over de opvang van en het bieden van verantwoorde zorg aan verwarde/verslaafde personen.
  • Door de sluiting van politiebureaus, met name in de landelijke regio’s, nemen de transporttijden met een arrestant toe. De Inspecties zien daarin een risico voor de inzetbaarheid van ‘blauw op straat’ en andere politietaken.

In het rapport‘Arrestantenzorg Nederland’ en de deelverslagen per eenheid vindt u een gedetailleerdere weergave van de bevindingen van de Inspecties.

Publicaties