Inspecties onderzoeken Justitiële Jeugdinrichtingen

Vier inspecties1) gaan onderzoeken of eerder door hun geconstateerde knelpunten in Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI’s) voldoende zijn aangepakt of opgelost. Zij gaan onder meer na of de veiligheid en gezondheid van werknemers en justitiabelen gegarandeerd is. Ook bezien zij of het zorg-, behandel- en scholingsaanbod passend is voor de oudere en complexere doelgroep van justitiabelen.

Vorig jaar zomer constateerden de inspecties wederom dat de personele bezetting in de JJI’s kwalitatief en kwantitatief onder druk stond en dat de zorg aan de justitiabelen (de JJI-bewoners) ontoereikend was. Dat zorgde volgens personeel en justitiabelen voor een vergrote kans op (gewelds)incidenten en gevoel van onveiligheid. De inspecties vroegen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), verantwoordelijk voor de JJI’s, om verbetermaatregelen in gang te zetten. In 2017 hadden de inspecties al soortgelijke knelpunten geconstateerd.

Oudere en complexere doelgroep

De afgelopen jaren is de samenstelling van de groep justitiabelen in JJI’s complexer geworden. Er zijn steeds meer justitiabelen die ernstige delicten hebben begaan of daarvan worden verdacht. Daarnaast zijn ze gemiddeld ouder dan voorheen. Jongvolwassenen tot 23 jaar mogen sinds 2014 volgens het jeugdstrafrecht worden vervolgd en berecht. Bijna zeventig procent van de JJI-bewoners is inmiddels 18 jaar of ouder. Deze complexere doelgroep vergt volgens de Inspecties een ander aanbod van zorg, behandeling en scholing dan wordt verleend.

1) Inspectie Justitie en Veiligheid, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

""
Beeld: Dienst Justitiële Inrichtingen